Correcte veiligheidssignalisatie ook in COVID-19-tijden

Nu de versoepeling van de lockdown voor de deur staat hadden we graag even de aandacht gevestigd op het correct gebruik van veiligheidssignalisatie.

Wij hebben gemerkt dat gedurende de coronatijden eigen gemaakte symbolen en infographics gebruikt worden om allerhande gevaren, geboden en verboden te communiceren naar personeel, bezoekers en klanten.

Correcte signalisatie is in deze tijden belangrijker dan ooit. Met dit artikel willen we alvast enkele richtlijnen uitlichten welke moeten gerespecteerd worden.

Er zijn 5 categorieën van veiligheids- en gezondheidssignalering gedefinieerd, elk met een specifieke betekenis en doel.

 


Richtlijnen rond vormgeving, kleur en reeds vastgelegde symbolen zijn toegelicht in onderstaande normeringen: 

  • ISO 3864-1: Ontwerpprincipes voor veiligheidssignalisatie
  • ISO 3864-3: Ontwerpprincipes voor grafische symbolen voor veiligheidssignalisatie
  • ISO 3864-4: Veiligheidskleuren
  • ISO 7010: Set van vooraf ontworpen grafische symbolen

Veiligheidssignalisatie conform ISO-3864 en ISO-7010 zijn internationaal herkenbaar en staan garant voor een duidelijke communicatie rond de veiligheid op de werkvloer.

Ook de grootte van een pictogram is belangrijk. De grootte en leesbaarheid van een pictogram is afhankelijk van de afstand van waar het zichtbaar moet zijn. Onderstaande kan als leidraad gebruikt worden.

Zorg er ook voor dat signalisatie steeds zichtbaar is in alle omstandigheden. Let bijv. op met het hangen van signalisatie aan deuren. Als een deur openstaat, bijv. gedurende warme dagen, zal deze niet gezien worden.

 

Enkele voorbeelden van signalisatie welke toepasselijk is in COVID-19-tijden.


Niet zeker van welk symbool het best past bij uw noden, niet zeker van uw design ? … Febelsafe kan u steeds bijstaan en correct adviseren.