Belangrijkste boodschappen
PFAS kan worden onderverdeeld in polymere en niet-polymere vormen. PFAS-polymeren vormen een aanzienlijk deel, 24-40%, van het totale PFAS-volume op de EU-markt. PFAS-polymeren worden veel gebruikt in consumentenproducten, industriële productie en in toenemende mate in groene technologieën. PFAS-polymeren kunnen ernstige en onomkeerbare gevolgen hebben gedurende hun levenscyclus. Deze omvatten toxische effecten, maar ook effecten op klimaatverandering en ozonafbraak. Ze kunnen ook de recyclebaarheid van producten belemmeren. Veel van deze gevolgen worden echter nog steeds niet goed begrepen. Een voorgestelde beperking onder REACH kan het gebruik van PFAS binnen de EU aanzienlijk verminderen. Dit geldt ook voor PFAS-polymeren. Het is essentieel om een volledig levenscyclusperspectief op PFAS-polymeren te hanteren bij het evalueren van hun effecten en het bepalen van hun toekomstig gebruik.
Laatste nieuws
Newsletter April 2025
De Raad heeft op 14/05/2025 definitief groen licht gegeven voor een Commissievoorstel voor eenvoudigere regels en een beter concurrentievermogen van de EU. De Commissie stelt voor om via een richtlijn de datums waarop bepaalde verplichtingen inzake duurzaamheidsrapportering en passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven ingaan, op te schuiven. Het voorstel wordt daarom ook wel de "stop-de-klokrichtlijn" genoemd.
meer
Newsletter April 2025
Bevraging van 4 weken rond de "draft Delegated Regulation amending Annex I of Regulation (EU) 2023/1115 (EU Deforestation Regulation)"
Waarom een aparte UPV voor PBM en Co (https://febelsafe.be/nl/pbm-co/) niet wenselijk is op nationaal niveau, en waarom Febelsafe nu pleit voor een Europese aanpak.
Febelsafe erkent het belang van ecologisch en circulair productbeleid, en ondersteunt de doelstellingen van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) in het kader van duurzame productketens. Toch stellen wij vast dat een nationale UPV voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en Co niet de meest efficiënte of werkbare oplossing is. Dit standpunt werd reeds uiteengezet in onze brief van 8 februari 2023 aan de Belgische overheden.